BM-besök v 32!

Glömt bort att skriva om BM besöket som jag hade i v 32. Det har varit så tyst och lugnt här på bloggen vilket ni kanske märkt. Besöket gick iallafall bra och allt såg fint ut. SF-måttet följer kurvan som den ska och har samma mått som när jag vänta Alice. Denna gång kollade vi inte järnvärdet för att det hade börjat stiga, men nu har jag slarvat med järntabletterna ganska mycket så får nog kolla hur det ser ut på nästa besök, som är den 5 Januari. Då kommer vi börja prata mer om min förväntan och önskemål inför förlossningen och tiden efteråt och skriva in det i journalen. :)

21/09 - (19+1) Blodtryck: 100/55, SF-mått: - - , Hjärtslag: 145, Järn: 127.

20/10 - (23+2) Blodtryck: 90 / 60, SF-mått: 23, Hjärtslag: 137, Järn: 121.
23/11 - (28+1) Blodtryck: 110/60, SF-mått: 27, Hjärtslag: 140, Järn: 123.
14/12 - (31+1) Blodtryck: 90 / 60, SF-mått: 30, Hjärtslag: 143, Järn: - - -
05/01 - (34+2) 


 

Nytt till Bebis

Här om dagen var vi på stan för att kolla in alla mellandagsreor, eller det som fanns kvar av dem iallafall. Fanns en hel del och Alice fick lite nya kläder. Till bebis hittade jag ingenting på rea tråkigt nog. Men däremot så tog jag en sväng förbi Åhlens och hittade detta set som de fått in. Så ett sånt set i storlek 50 fick följa med hem och kommer bli bebis allra första kläder. Den ser mer grå ut på bilden än vad den är dock, mer i beige och lite orange. Är dock osäker på om jag ska köpa en beige body istället för den här, så svårt att bestämma mig! 
 Nu efter nyår har jag tänkt at börja tvätta alla bebiskläder och filtar för att sen börja packa BB-väskan. Tänk, det är inte alls många veckor kvar till bebis är här. På söndag går vi in i vecka 35 och just nu är det bara 3,5 vecka kvar till bebis är räknas som fullgången och får komma ut. Hur sjukt är inte det! Nyss var det flera flera månader och veckor kvar ju. Men ser så fram emot att få hem vårat lilla knyte nu! :)

Magen vecka 34!

Här kommer denna veckas magbilder. Inga synliga bristningar än så länge, och inte heller någon hormonrand som jag fick när jag vänta Alice. Kanske har jag inte lika mycket hormoner denna gång? Vet inte riktigt vad bristningar och randen beror på men gissar på att hormoner spelar någon roll i det hela.

Vecka 34 (33+3)
 

Nu är julen över

Haft en jättemysig jul men mycket stoj och stök. Det var dock skönt att få komma hem efteråt och få sova i egen säng igen. Det gick ann att sova på golvet på en madrass men inte jätteskönt för fogarna. Alice fick träffa tomten och var lite rädd och skeptisk i början och sa att tomten inte fick komma in. Men sen efter några minuter släppte det och hon vill absolut hjälpa till att dela ut paketen tomten hade med. Många fina paket blev det och även ett jätteroligt julklappsspel. :)

 
Nu är det skönt att julen är överstökad, det ska bara packas ner i helgen och nu ser vi fram emot det nya året. Det är inte riktigt bestämt än hur vi ska göra. Antigen åker vi till min familj eller så är vi bara hemma. Tänk att det snart är det år som bebis kommer födas och det är knappt 1 och ½ månad kvar till beräknat. Tiden har sprungit förbi så fort! :)

Hoppas ni alla haft en mysig jul! 

Välkommen vecka 34!

Mamman
Vissa kvinnor har svårt att sova nu. Ur ett fysiologiskt perspektiv är det bäst att sova på den vänstra sidan, eventuellt med en kudde under magen. I denna ställning är cirkulationen i kroppen som bäst och trycket på urinblåsan som minst.
Många börjar nu sova i korta perioder i taget – vaknar upp och somnar om igen. Om inget annat så kan man se detta som en träning inför babyns ankomst. De flesta barn behöver ju ammas flera gånger varje natt.


Barnet
I början av denna vecka är fostret 31 veckor gammalt. Nu blir rörelserna mer återhållsamma, det finns helt enkelt inte plats!
Det är omöjligt att veta vad fostret tänker och drömmer om. Men det som är känt är att barnet har REM-sömn (rapid eye movement, det vill säga den fas av sömnen då man drömmer). Man antar därför att barnet har förstadium till drömmar.

Vikt: 2100 g 
CRL: 29 cm 
Full längd: 39 cm

 

Såhär känner jag
Kan intyga att sömnen inte alls är den samma som innan, dels så vaknar jag av att Alice kommer in till oss för att sova, sen har vi halsbrännan när jag ligger på höger sida och på rygg, när jag ligger på rygg kan jag knappt andas heller för det trycker mot lungorna. Vänster sida är det som funkar men ligger jag för länge i samma ställning så börjar fogarna bråka. Sömn, vad är det? 

Halsbrännan på dagen har börjat ge med sig nu och även foglossningen.Har sen förra veckan börjat känna mig så stor och tjock, inte just att magen är stor men att jag blivit stor lite överallt på kroppen. Känns jättejobbigt då det fortfarande är ett par veckor kvar till bebis kommer. Fast jag vet att man ska gå upp känns det jobbigt.

Nu längtar jag tills graviditeten är över, dels för att få träffa det lilla knyte som ligger i magen men också att kunna röra mig normalt igen, kunna andas, kunna orka saker och inte vara anfådd och få hjärtklappning för minsta lilla. NU känner jag mig verkligen höggravid och det känns så skönt att jag fick gå hem på graviditetspenning för 2 veckor sen, skulle aldrig orka jobba.

Bebis börjar få det riktigt trångt nu, märks för varje vecka som går. Sen ett tag tillbaka har det varit mest bökande och sällan sparkar. Det är fortfarande likadant, och bebis bullar upp sig under revbenen då och då vilket är väldigt obekvämt för min del. Har känt att bebis börjat borra sig ner då och då i bäckenet och det ilar något så enormt. Hoppas liten vill komma runt BF och inte efter som Alice. ;)Magen vecka 33!

De bristningar som syns är sen förra gravidteten och ser rosa ut från "sidan" men rakt framifrån syns det knappt. Har ännu inte fått några nya bristningar vad jag kan hitta. Bebis har börjat borra sig neråt lite grann, vet inte om magen sjunkit eller inte. Eftersom jag ser magen varje dag blir jag typ blind när det gäller sånt. 

Vecka 33 (32+1)

 

Välkommen vecka 33!

Mamman
Vad säger drömmarna dig?
Många drömmer mer intensivt än vanligt när man väntar barn. Drömmar är viktiga. De hjälper oss att hantera livet. Kommer du ihåg det du drömmer? Det kan annars vara en hjälp att ligga kvar en stund i sängen när man vaknat och försöka minnas, ofta sitter känslan av drömmen kvar i kroppen. Man kan också skriva ner det man minns i en drömdagbok. Efter ett tag går detta lättare och lättare och man minns bättre genom att träna sig.
Vid denna tid drömmer även barnet. Från vecka 24 har man registrerat REM-rörelser (drömsömn) hos fostret. Om vad kan man undra. Ja, det kan vi bara drömma om.

Barnet
I början av denna vecka är fostret 30 veckor gammalt. Nu återstår inte så mycket tillväxt av kroppen, men hjärnan utvecklas fortfarande med raketfart. Fler vindlingar ska på plats och skallen växer. Antalet kopplingar mellan nervcellerna i hjärnan ökar nu dramatiskt.
Huvudhåret blir tjockare och naglarna på fingrar och tår är nu färdiga. Lanugohåret på kroppen försvinner allt mer. Ögonbryn och –fransar blir längre.
Nu är det inte så mycket plats i livmodern längre så fostret måste böja sina ben. Kroppsfettet under huden ökar och fostret börjar nu anta den nyföddes runda former.

Vikt: 1800 g 
CRL: 28 cm 
Full längd: 38 cm

 
Såhär känner jag
Nu kommer det här inlägget en vecka för sent och jag kommer knappt ihåg hur jag kände förra veckan. Lever som i ett vakum ibland eller något liknande. Minnet är ju inte det bästa nu under graviditeten. 
Börjat känna mig riktigt stor nu, och tycker att vikten ökar lite för snabbt. Annars är det nog inget mer speciellt som hänt sen en vecka tillbaka. 

Magen vecka 32!

Magen växer på precis som den ska, var hos BM idag på förmiddagen och allt såg jätebra ut. Bebisen ligger nu med huvudet ner men har ännu inte sjunkit ner. Längtar tills bebis bestämmer sig för att göra det då det är lite svårt att andas när jag gör saker. Inga bristningar har dykt upp och i denna vecka när jag väntade Alice hade det kommit ett par stycken, på höften och på nedre delen av magen. Undra om det kommer komma några eller inte denna gång, kanske kommer de efter förlossningen. ;)


Vecka 32 (31+1) 
 

Välkommen vecka 32!

Mamman
Nu är det vanligt att fostret hickar och mamman kan ofta känna det. Hickan är inget problem, tvärtom eftersom det hjälper babyn att träna på sin andning. När barnet hickar drar diafragman ihop sig och det ökar också lungkapaciteten. Lungorna och andningssystemet är nästan fullgånget, men ju längre barnet kan stanna i livmodern, desto bättre kommer det att fungera efter födseln.

Många kvinnor får vid denna tid sammandragningar, eller förvärkar som man brukar säga. Det är livmodern som tränar sig inför förlossningen. Förvärkarna börjar ofta långt tidigare i graviditeten, men går då inte att känna. De som har fött barn tidigare kan känna förvärkar så tidigt som före vecka 20.
Till skillnad från riktiga födslovärkar så är förvärkarna så gott som smärtfria. Förvärkar är ofta oregelbundna och de kan upphöra om man rör sig eller byter kroppsställning. Födslovärkar försvinner inte, de är inte smärtfria (!) och de blir bara starkare i intensitet.Om man är osäker på vilken slags värkar man har – och särskilt om man har fött för tidigt innan – så bör man kontakta sjukvården.

Den som väntar tvillingar har vid denna tid en lika stor livmoder som en kvinna med ett färdiggånget barn.


Barnet
I början av denna vecka är fostret 29 veckor gammalt. Nu tränar det aktivt på att svälja och kissar cirka en halv liter om dagen. Fostervattnet byts ut var tredje timme. Det svalda fostervattnet lagras som mekonium, babyns första avföring, som kommer ut under de första timmarna efter födseln.

Fostret reagerar på ljuset som kommer igenom livmoderväggen. Ibland sträcker det sig efter ljuset eller följer det med ögonen.

Vikt: 1750 g 
CRL: 27,5 cm 
Full längd: 37 cm

Såhär känner jag
Nu har foglossningen kommit tillbaka, och fy vad ont det gör vissa dagar. Nätterna går okej än så länge men dagarna kan vara riktigt jobbiga. Ilar i hela underlivet och hugger i blygdbenet, har även börjat känna av i fogarna bak vilket jag inte gjort på väldigt länge. 
Nu har jag även halsbränna, i princip 50% av dagen och näst intill 100% på natten, helt plötsligt bara sådär så kom det en dag. Kan heller inte andas ordentligt och ibland, bara jag göra något litet som att ta på en tröja, kan jag bli helt anfådd och det känns som jag sprungit en mil och knappt kan andas. Längtar till bebis fixerar sig och sjunker ner lite så lungorna och magen får lite mer plats.
Bebis bökar på riktigt ordentligt där inne nu, tänk att det är ca 37 cm! Det är trångt där inne och känner mer bökande än sparkar nu. Här om dagen fick jag dock en rejäl spark brevid naveln och den gjorde ont! Aldrig innan har jag tyckt att sparkarna gjort ont men denna var stark. Livlig bebis där inne för det mesta, men ibland så kommer det väldigt lugna dagar så jag börjar noja. :)

Tryck och bök

Igår hade bebis i magen en väldigt lugn dag, började noja på kvällen men fick känna lite svaga buffar så avvaktade tills idag. Idag har det varit lite mer bökande och hela dagen, speciellt nu på kvällen. Det är trångt där inne förmodligen och nu sparkas det inte längre utan trycks och bökas mest. Idag låg jag i soffan när bebis helt plötsligt skulle möblera om? där inne och började trycka ut (vad jag tror kan va) rumpan. Såg riktigt roligt ut och sådär låg bebis en bra stund. Man kan ju inte låta bli att smeka på magen just på de ställena som bebis trycker ut sig heller. Tänk att det faktisktligfer ett litet liv där inne och växer just nu, har svårt att greppa det denna gången med. :) 


Magen vecka 31!

La precis upp bilderna för vecka 30, sådär lagom sent, men bättre det än aldrig. Här kommer iallafall bilderna för vecka 31. Tycker inte det känns som magen växer så mycket nu för tiden. Men här om dagen mätte jag magen och såg att på ca 2 månader har den iallafall växt 11,5 cm runt om. Ännu inga bristningar, undra om det kommer några denna graviditet. Kollar efter nya varje dag typ. ;)
 
Vecka 31 (30+0)
 

Christmas cards in progress

Idag var tanken att jag skulle städa och fixa i hemmet då det inte blivit gjort på ett tag. Men efter helgens äventyr så har jag så fruktansvärt ont i mina fogar och att röra på mig är inte kul alls. Har ont när jag sitter, ligger och står/går så har inte kunnat göra något. Försökte plocka lite men gav upp rätt snabbt igen, vi kom heller inte iväg till affären idag vilket jag egentligen skulle behövt. Fick skrapa fram lite mat från skafferiet som gick an att äta typ, jag är nog lite kräsen av mig. 
Så idag fick det bli stillasittande aktiviteter så som slå in julklappar, spela en stund på surfplattan, leka med dockorna och fota lite bilder till årets julkort. Det gick helt okej, det är ju lite svårt att få en 2,5 åring att inte tappa tålamodet med en tjatig mamma men vi fick ett gäng fina bilder trots allt. Nu kommer det svåra att välja ut 1 av alla bilder som ska bli julkortet. Det är superkul att fota Alice tycker jag och det här med julfoto får mig att tänka på att nästa år, så har jag faktiskt två små knoddar att ta kort på. Två knoddar som har svårt att sitta still, ska bli spännande och se hur det kommer gå!  ;)

 
Just nu sitter Alice i badet och jag sitter på en pall brevid med laptopen och skriver. Alice har varit så mysig idag med sin nya nattlampa från IKEA. Hon har gått runt med den i lägenheten och sagt "tycker om dig" till den och kramat om den. Har tjuvkikat på henne i smyg och man smälter när man ser och hör hur fin hon är mot andra. När vi sen slog in julklappar så blev helt plötsligt nattlampan magsjuk och Alice var så snäll och hämta något att kräkas i och klappade på magen och sa "magen bättre nu". Hon har pysslat om den där lampan ordentligt idag. Känns som hon kommer bli en alldels utmärkt storasyster som kommer pyssla om lillebror/lillasyster en hel del. Längtar som bara den till att få se den där syskonkärleken. :) 
 

Nytt till Bebis

Igår var vi på stan för att handla julklappar och göra lite andra ärrenden. Igårkväll, inatt och idag har jag haft ganska så jätteont i fogen fram. Som jag skrev i gravidvecka inlägget så kan jag inte låta bli att undra hur det skulle vara om jag jobbade heltid och var på benen flera timmar om dagen. Känns ändå skönt att vara timvik och kunna bestämma lite själv när man orkar och vill jobba. Den 15e går jag iallafall hem på graviditetspenning vilket ska bli skönt. Alice kommer då gå på förskolan 15 timmar/veckan den veckan sen är vi ledig i 3 veckor innan hon börjar igen. Tänk så nära förlossning och bebis vi är då! 
Igår kollade jag lite efter kläder till bebis, det är ju jättesvårt att hitta fina neutrala kläder men lite har vi hittat iallafall även om vi inte köpte det ännu. Tänkte vänta in mellandagsreorna innan jag börjar köpa mer. Dock hämtade jag ut en gratis body på Kappahl, fick en rabattcheck i en av babyboxarna jag fått hem. Den kanske var mer pojkig än neutral med sina blåa ränder men äh skitsamma!  En filt från IKEA fick också följa med hem, den kändes så himla mysig och mjuk så kunde inte låta bli. :)

 
Idag ska vi åka till fenomenmagasinet med en annan mamma och hennes flicka, och sen fika lite efteråt. Ska bli trevligt att komma iväg lite och få prata av sig om barnen, om graviditeterna, denna mamma är nämligen också gravid och väntar smått i februari. Mys! :)


Välkommen vecka 31!

Mamman
Bara 10 veckor kvar! Om inte förr så är det hög tid att planera uttaget av föräldrapenningen. Vi har världens mest generösa system för detta och möjligheterna att pussla ihop det som man vill är många.
Man kan dela rakt av - åtta månader var. Har man möjlighet kan man ta ut mindre andel av pengarna och få ett helt år hemma var för att lära känna den lille. Eller dela upp veckan - två eller tre dagar ledigt var. Man kan också jobba halva dagar för att dra ut på ledigheten. Det enda är att man inte får ta ut föräldrapenning samtidigt - men detta kan kringgås genom att den ena tar ut sparade semesterdagar. Då kan man vara hemma tillsammans och få en lugnare start. Alternativt åka iväg tillsammans på långresa. Många länder fungerar alldeles utmärkt att resa med barn.
För dig som inte har någon partner så går det att överlåta delar av föräldrapenningen på annan anhörig om man vill det.

Barnet
I början av denna vecka är fostret 28 veckor gammalt. Hjärnvindlingarn blir fler och djupare och antalet hjärnceller är som flest just där. Barnet tränar på att andas rytmiskt och är i full kontroll av sin kroppstemperatur.
Nu börjar lanugohåret som hittills täckt kroppen att försvinna. En del stannar kvar på axlar och rygg (vissa barn föds också med detta). Kroppsfettet ökar och huden blir därmed allt mjukare och slätare. Fettlagret isolerar och ger energi.
Nu rör sig barnet så mycket det kan på den plats som finns kvar. Vissa börjar vända sig och lägga sig med ansiktet nedåt.

Vikt: 1600 g 
CRL: 26,5 cm 
Full längd: 36 cm

Såhär känner jag
Har haft en del halsbränna igen men det verkar komma och gå, vissa dagar/nätter inget medan vissa är massa så jag knappt kan sova. Foglossningen gör sig påmind på nätterna men inte så jobbigt än så länge. Förutom igår och inatt, men det beror på en heldag på stan. Undra hur det skulle vara om jag jobbade heltid? Skulle det göra såhär ont hela tiden då?
Bebis bökar mer och mer och sparkar mindre, känner sällan sparkar nu för tiden men mest tryck ut med olika kroppsdelar. Känner ofta att det trycks upp mot reveben och lungorna vilket inte är så bekvämt. 
Anfådd blir jag av minsta lilla, kan sitta och vika tvätt i sängen och det känns som jag sprungit upp och ner i trapphuset flera tiotal gånger, eller att klämma i sig i en tröja som är lite tajt, då måste jag sätta mig ner för att andas en stund. Vid dessa tillfällen får jag hjärtklappning som bara den också. Ibland kommer hjärtklappningen av ingenting alls. 
Sammandragningar kommer inte så ofta, några stycken varje kväll. Vissa dagar mer än andra . 
Nu börjar det bli lite jobbigare, tyngre och påfrestande att vara gravid och jag kan känna mig höggravid vissa dagar, många dagar, eftersom jag inte alls har samma ork som för några veckor sen. Tröttheten har inte kommit tillbaka så mycket iallafall, peppar peppar!