Någon som känner sig manad?

La precis upp denna på insta och tänkte att jag måste ju såklart lägga upp den här med. Det börjar ju närma sig och på söndag går jag in i vecka 39! Om någon känner sig manad så slå till med en gissning! :) 
Magen vecka 38!

Såhär ser magen ut nu i vecka 38. Tänk vad den har växt sen i början av gravidteten. Det är så roligt att man tyckte att man var så stor i v 15-16 och hade svårt att dölja magen då, fast det egentligen nog inte var svårt alls att gömma. Imorgon ska vi göra gipsavgjutning av magen, det blir i precis samma vecka (37+2) som jag gjorde avgjutning när jag vänta Alice.
Jag tycker att jag är jätteotymplig men samtidigt känner jag mig inte gigantisk vilket är skönt. Känner mig nog precis lagom rund. Några nya bristningar vet jag inte om det kommit men märkt att några gamla runt naveln börjat bli lite rödaktiga. De får de gärna bli, sålänge jag slipper få helt nya. Peppar peppar!

Vecka 38 (37+1)
 

Välkommen vecka 38!

Mamman
Vid denna tid brukar de flesta känna sig väl motiverade för förlossningen. Nu ska den snart uuut! Bara tanken på att bli lätt i kroppen igen är skönt ofattbar. Många som varit rädda för att föda får nu mod och styrka att vilja genomföra. Hur man förbereder sig inför förlossningen är väldigt olika. En del har slukat all information i ämnet sedan dag ett medan andra inte vill bli påverkade utan ta det som det kommer. Nu när det närmar sig kan det hur som helst vara klokt att läsa på om de olika faser som en förlossning innebär, detta gäller inte minst partnern, så att ni i stora drag vet vad som väntar. Du som partner är ovärderlig som coach och stöd och behöver intala dig själv att vara trygg och lugn för din kvinnas skull.
 
Skriv gärna ett brev tillsammans om hur ni vill ha det med smärtlindring och hur ni tänker kring bemötande och era behov på sjukhuset. Du som inte har någon partner kan få hjälp av någon nära vän eller en doula. De sistnämnda blir allt vanligare, du kan söka efter denna stödkvinna på nätet.

Barnet
I början av denna vecka är fostret 35 veckor. Nu är hon eller han så gott som färdigutvecklad, och endast finjusteringar återstår. Om barnet föds under denna vecka så anses det inte vara född för tidigt.

Fostret växer lite långsammare de sista veckorna, pojkar lite snabbare än flickor. Det oljiga vaxlagret på barnets hud börjar försvinna, men  lämnar kvar lite för att underlätta under förlossningen.

Vikt: 2950 g 
CRL: 33 cm 
Full längd: 46 cm

 

Såhär känner jag
Tänk att bebis räknas som färdig nu! Så spännande, och läskigt!
Samtidigt som jag längtar tills bebis tittar ut känns det också jobbigt att det snart är över, just för att jag inte kunnat njuta ordentligt av sista delen av graviditeten. Jag har väldigt ont i fogarna av och till, nätterna är hemska helt ärligt. Nu har jag inte längre ont bara i fogen fram utan även bak också. Sover jättedåligt pga bl.a fogarna, halsbränna, en liten Alice som bökar runt brevid.. Sova på soffan tänker jag inte ens försöka mig på då jag får ont i fogarna bara av att sitta i den. 
Nu är det snart över iallafall och jag är så nyfiken på förlossningen och hur den kommer bli, så nyfiken på vem det är som gömmer sig i magen, om det är en flicka eller pojke, hur den ser ut osv osv. Det är ju faktiskt väldigt nära nu! 19 dagar kvar till beräknat datum idag, kommer denna bebis komma tidigt eller sent som sin syster tro?!  :)

BM-besök v 35 + 37!

Missade att skriva när jag var hos BM sist så skriver om dessa två nu. Allt har sett jättebra ut hos BM och bebis mår bra där inne verkar det som. Dock nu i vecka 37 visade det säg att bebis hade vänt på sig och lagt sig med fötter och rumpan ner och huvudet upp. Snacka om snopet!  

Kvällen innan hade jag känt massa tryck och ilningar i bäckenet och var så säker på att bebis sjunkit ner ännu mer, kanske till och med fixerat sig. Men det jag kände var bebis som tog sig loss och snurrade på sig. 
BM bokade in ett ultraljud och ett vändningsförsök igår (torsdag). Dock behövde vi bara göra ultraljudet, bebis hade vänt sig själv! Fatta vilken lättnad då jag varit så nervös inför vändningen. Men hade samtidigt ställt in mig på vändning och att den skulle misslyckas och att vi skulle få göra ett planerat snitt, och även varit nöjda med det tillslut fast att jag helst ville föda vaginalt. Nu när det inte alls blev så så känns det istället konstigt, hade ju lixom blivit nöjda med tanken om snitt. Är förstås superglad att jag får föda vaginalt eftersom jag längtat efter det hela graviditeten, men känns ändå konstigt. :)

Så fort bebis börjar böka där inne nu så tror jag att den vänder på sig, varje gång. Lite jobbig känsla och hoppas det ska släppa. Nästa besök är 1 och ½ vecka innan beräknat och jag hoppas verkligen bebis ligger kvar med huvudet då. Peppar peppar! 


21/09 - (19+1) Blodtryck: 100/55, SF-mått: - - , Hjärtslag: 145, Järn: 127.

20/10 - (23+2) Blodtryck: 90 / 60, SF-mått: 23, Hjärtslag: 137, Järn: 121.
23/11 - (28+1) Blodtryck: 110/60, SF-mått: 27, Hjärtslag: 140, Järn: 123.
14/12 - (31+1) Blodtryck: 90 / 60, SF-mått: 30, Hjärtslag: 143, Järn: - - - , Ruckbar, huvudet ner 
05/01 - (34+2) Blodtryck: 110/55, SF-mått: 32, Hjärtslag: 150, Järn: - - - , Ruckbar, huvudet ner
19/01 - (36+2) Blodtryck: 100/60, SF-mått: 34, Hjärtslag: 148, Järn: - - - , Ruckbar, Säte
02/02 - 


Bebis följer sin systers kurva på pricken, näst intill iallafall. Dock beräknas denna lilla bli större. :) 
 

Packning av BB-väska och andra förberedelser

Förra veckan var första veckan för Alice på förskolan igen efter ett långt långt uppehåll. Lämningarna har inte gått särskilt bra och det var väntat. Hoppas det ska vända snart och att hon ska tycke det är kul att komma dit, väl när jag har gått så blir hon glad snabbt säger pedagogerna och har det bra där hela dagen. När jag hämtar är hon jätteglad och berättar gärna om sin dag, så mycket hon kan. :)

Medan Alice har varit på förskolan har jag fixat och grejat här hemma. Bland annat börjat packa BB-väskan, den står nu så gott som färdig, iallafall så mycket det går. Mycket av sakerna som ska ner i väskan använder jag om dagarna och kan inte packa ner de fören sista stund. Och snart kan det ju dra igång när som helst, känns så skönt men även lite läskigt. Ser dock fram emot att få ut bebis och få ha honom eller henne i famnen istället. :)
I helgen har jag även tagit tag i att göra iordning våran Enkel/dou vagn som vi förmodilgen ska sälja, jag har lite delade känslor kring det men kan ju samtidigt inte ha hur många vagnar som helst här hemma. Så mycket plats har vi inte även om vi bor stort. Detta har kanske inte var det som är mest bråttom med men skönt att ha det gjort innan bebis titar ut, sen om och när vi säljer vagnen är en annan sak Jag har tvättat chassi, däck och klädsel. Däcken har även fått ny färg och är nu svarta och fina igen. Nu när man fixar till vagnen blir det ännu svårare att skiljas från den. Den har ju dessutom hängt med sen Alice föddes, vilket är 2,5 år nu. tänk vad tiden går! :)

 
 

Magen vecka 37!

Det var ett tag sen det kom upp lite magbilder här, jag har tagit bilder varje veckan men inte riktigt haft ork att lägga över från kameran till datorn och sen in på bloggen. Men såhär ser magen ut idag (bilder från de andra veckor kommer också upp såsmåningom). Inga nya bristningar denna gång, tycker nog inte att någon av de gamla har blivit röda heller, från vissa vinklar ser de lite rosa ut kanske. Dock har jag börjat skymta en liten rand över naveln, börjar någon cm över naveln och slutar någon cm under den. Syns inte på bilden dock då den är ganska så svag. :)

Vecka 37 (36+1)
 

Välkommen vecka 37!

Mamman
Nu står livmodern som högst, precis under bröstbenet så det är inte konstigt att ha problem med matsmältningen. Tyngden av livmodern och barnet trycker bröstet uppåt och de nedre revbenen trycks ut en aning. Nu kan barnets huvud när som helst vändas nedåt och då blir det lättare att andas! (Men då är det urinblåsan som utsätts för mest tryck och det blir många toalettbesök istället...)

Barnet
I början av denna vecka är fostret 34 veckor gammalt. Moderkakan var länge tyngre än fostret men väger nu endast en sjundedel av fostret. Matsmältningssystemet och inälvor på fostret är inte helt färdigutvecklade och kommer faktiskt inte att vara det förrän barnet är tre eller fyra år.

Ungefär 15 procent av fostrets vikt består nu av kroppsfett men huden är fortfarande rosaaktig eftersom blodådrorna ligger så nära yttersta hudlagret. Nu kan man se hudveck runt barnets knän, anklar och hals.

Fullängd: cirka 44 cm
CRL: cirka 32 cm
Vikt: 2700 gram

 


Såhär känner jag
Jag är fortfarande lika trött på att vara gravid. Det är tungt, jobbigt, gör ont, sömnlösa nätter till och från och alla dessa tusen toabesök. Känner mig så redo för att bebis ska komma nu men får nog snällt vänta lite till. På söndag räknas bebis som färdig och kan komma när som helst, helst innan eller runt beräknat tycker jag skulle passa bra. 

Bebis har det nog ganska så trångt där inne, den trycker och sparkar på revbenen hela tiden känns det som, speciellt när jag ligger ner. Inte funkar det att lägga sig på andra sidan heller får då blir det tryck på den sidan istället. Bebis är ju faktiskt ganska stor nu, det är svårt att förstå tycker jag. Nyss var den stor som en böna? :)


Lugnt under ledigheten

Det är väldigt lungt på bloggen nu för tiden, speciellt nu när vi haft lång ledighet här hemma. F började jobba i torsdags förra veckan och Alice och jag åkte hem till min mamma och bodde där några dagar. Skönt att få lite avlastning men det var nog sista gången jag åkte iväg innan bebis kommer. Det är för jobbigt att åka buss med Alice, packning och vagnen känner jag, har minimal ork just nu. 
Alice kommer börja förskolan imorgon och gå 15 timmar/veckan tills bebis kommer. Ska bli skönt även om jag gärna har henne hemma. Hon är så mysig och rolig att hänga med fast hon testar gränser och tålamod ofta. Men jag känner att jag behöver vila upp mig och hinna fixa det sista innan bebis kommer. Det är ju bara en dryg månad kvar till beräknat nu och tiden kommer gå så fort säkert! 

Nu har jag iallafall börjat tvätta kläder till bebis, och kör sista maskinen idag. Kommer iofs få mera kläder i veckan så får tvätta lite mer till helgen kanske. Men utöver tvätten så har jag kvar att packa BB-väskan, skriva mitt förlossningsbrev, göra storkok och frysa in till när vi kommer hem från BB, ställa iordning bebisen hörna i arbetsrummet, ringa familjerätten, bädda vagn och vagga (vilket inte är superbråttom). Det är en del som ska hinnas med, så får passa på medan Alice är på dagis. Har även några besök hos BM inplanerade och en klipptid. Så skönt det ska bli att få fixa till håret innan liten tittar ut, för när ska jag sen få tid? ;)


Idag väntar vi besök från en vän och hennes lille grabb, ska bli kul att få lite besök. :)

Välkommen vecka 36

Mamman
De sista veckorna är viktiga för att samla kraft. Se till att ladda batterierna och inte stressa. Och du som partner gör en god investering i att passa upp ordentligt på kvinnan som ska föda ert barn!
De flesta sparar alla sina föräldradagar till efter födseln. Men det är inte dumt alls att tulla lite på dem dessförinnan. Politiska förslag har också lagts om en extra mamma-månad före förlossningen. I skrivande stund har det dock inte gått igenom. Oavsett så är det viktigt att dra ner på tempot och lyssna på kroppen.


Barnet
I början av denna vecka är fostret 33 veckor gammalt. Om du skulle kunna lägga ditt finger i barnets hand nu så skulle det gripa om det. Nu är tånaglarna så långa att de når ut till tåspetsen. Navelsträngen är ungefär 0,5 meter lång och 1 till 2 centimeter tjock. Det inre trycket i navelsträngen hindrar den från att slå knut på sig själv, och även om den skulle göra det så skulle den snabbt räta ut sig själv. Fostret använder navelsträngen som sin leksak och klämmer på den. Lyckligtvis är inte barnet tillräckligt stark att skada navelsträngen.

Under de senaste veckorna har fostret lagt på sig mycket vikt – mer än 200 gram per vecka!

Nu har babyn utvecklat alla sinnen och upplever starkt miljön runt sig. Att lyssna aktivt efter ljud är ett sätt för babyn att vänja sig vid världen utanför. Det är inte för sent att börja sjunga eller läsa sagor för barnet: det kommer med största sannolikhet att känna igen era röster.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta nivå är nu cirka 32 centimeter.

Vikt: 2500 g 
CRL: 31 cm 
Full längd: 42,5 cm

 


Såhär känner jag
Jag är sååå trött på att vara gravid nu!! Det känns jättejobbigt att inte kunna njuta av att vara gravid eftersom jag egentligen tycker det är supermysigt. Denna graviditet har dessutom bara flygit förbi och jag har knappt hunnit med den, nyss plussa vi, eller var på ultraljud. 
Jag har så ont i fogarna, speciellt den fram, vissa dagar känns det jättebra och då passar jag på att göra något och dagen efter, t.o.m på kvällen/natten så kommer smärtan i fogarna. Har ont när jag vänder mig på nätterna och magen känns supertung. Kan knappt vända sida i sängen, orkar knappt vända runt mig. Halsbränna på nätterna har jag med, hemsk sådan. Har köpt Gaviscon som funkar helt okej som tur är.

Idag är det bara 33 dagar kvar till beräknat och jag hoppas att bebis kommer lite innan eller runt BF. Orkar verkligen inte gå över denna gång. Med Alice gick jag över 12 dagar, det var ett par låånga dagar om jag inte minns helt fel. Det känns dock som det är en evighet kvar till februari och beräknat datum.

Bebis bökar på ordentligt där inne vissa dagar medan andra är lugna. Man känner ofta en hand eller fot, fot framförallt som trycker ut sig. Denna bebis ligger ungefär likadant som Alice låg,med rygg och rumpa åt (min)vänster och fötterna åt höger. Men verkar snurra runt där inne titt som tätt. Dock är huvudet neråt som tur är. :)


Magen vecka 36!

Såhär ser magen ut nu i vecka 36. Ett tag tyckte jag det såg ut som magen sjunkit men det var nog bara som det såg ut tror jag. :)

Vecka 36 (35+1)
 

Magen vecka 35!

Var inte hemma den här veckan för att ta några magbilder så fick ta med mobilen istället. Inte lika "roliga" bilder men får gå. Bättre än inget antar jag. ;) 

Välkommen vecka 35!

Mamman
Vissa kvinnor börjar läcka mjölk under graviditeten. Hormoner påverkar brösten som sväller upp och börjar producera mjölk. Den första mjölken, som är gulaktig och fet, kallas colostrum.

Samma hormoner som påverkar kvinnan påverkar också barnet. Vissa nyfödda flickor kan faktiskt också ha en mjölkaktig vätska i sina bröst.


Barnet

I början av denna vecka är fostret 32 veckor gammalt. Nu flyter det inte i fostervatten längre eftersom det är så trångt. Barnets ögon är öppna när det är vaket och stängda när det sover.

Ögonfärgen på barnet är vanligtvis blå eftersom pigmenteringen inte är färdig ännu. Det behövs ljus för att utveckla de sista stegen och det är inte förrän barnet är två år som ögonfärgen är som den kommer att vara resten av livet.
Nu är fingernaglarna så långa att barnet kan råka riva sig själv.

Vikt: 2300 g 
CRL: 30 cm 
Full längd: 41 cm
Såhär känner jag
Det är tungt och jobbigt nu! Inte alls lika kul att vara gravid längre. Nätterna är jobbiga med pga av foglossning, halsbränna och en lite fröken som ligger som en igel runt mig. 
Bebis trycker sig neråt titt som tätt och det ilar ganska ordentligt men har ännu inte fixerat sig. Har börjat få förverkar sen nån vecka tillbaka. Det kommer som mensvärk och håller i sig nån halvminut - minut innan det släpper, vissa dagar kommer det flera gånger och framförallt på kvällen och vissa dagar bara någon enstaka gång. Sammandragningar kommer då och då. Men oftast inte i samband med förvärkarna vad jag kan se.
Nu är det inte långt kvar, även om det känns som en evighet!