Förlossningsberättelse Del 2

Här kommer sista delen av förlossningsberättelsen.. :)      Del 1 läser ni HÄR!


Kl 02.11 skrevs vi in på förlossningen, vi fick ett rum och jag kopplades till CTG. Bebis mådde alldels utmärkt och mina värkar kom var 5 minut och gjorde riktigt ont. BM, som var en helt underbar person, satte en nål/infart i handen, vilket jag nojat över sen jag blev gravid. Det gick jättebra men fy vad äckligt det kändes, speciellt då man stötte mot något med handen.
Jag fick ett par nättrosor och även en sån där "snygg" sjukhusrock/klänning att ta på mig. Skön var den även om den inte var himla snygg.

Efter det här som är klockslagen lite dimmiga, kommer inte alls ihåg när allt hände utan har fått använda mig av förlossningsjournalen och av F.

Kl 03.30, efter att ha varit kopplad till CTG ca 1 timme, så fick jag en spruta Petidin som är ett kraftigt smärtstillande medel. Detta fick jag för att kunna sova lite eftersom jag var så trött och utmattad av de senaste dagarna. Fick lägga mig på sidan i sängen och ctg kopplades på igen.
Kunde inte somna även fast jag fått petidin och värkarna gjorde så frutansvärt ont. Provade akupunktur efter ett tag men de var så obehagligt och ilade ner i benen så vi tog bort dem efter bara några minuter och jag provade att duscha istället. Det hjälpte lite grann.

Kl 05 så fick jag lustgasen, och oj vad den blev min bästa vän under förlossningen. Den hjälpte kanonmycket, mer än jag trodde den skulle.

Försökte sova och somnade till mellan värkarna men glömde därmed bort att andas lustgas så vaknade då och då av värkar som gjorde så ont så jag började gråta. Det gick helt enkelt inte att sova nu heller.
Kl 07 var det dags för skiftbyte. Fick en ny underbar BM och USK.

Kl 08.00 satte BM dropp och frågade om jag ville ha ryggmärgsbedövning vilket jag såklart tackade JA till. Vid detta tillfälle hade jag 3 värkar på 10 minuter.

Kl 08.30 kom läkaren in och jag fick ryggmärgsbedövning. Kommer såväl ihåg läkaren fast jag låg i sängen och kände mig hög som ett hus av lustgasen. Han var störtskön, förklarade precis varje sak han gjorde och skojade lite. Själva ryggmärgsbedövningen kände jag inte alls när han satte, bara som ett tryck mot ryggen. Kändes som om nån tryckte fingret mot ryggen, inget ont bara konsigt. Läkaren kom även och tittade till mig senare under morgonen med, vet inte om de alltid gör det men det kändes riktigt snällt.

EDA/ryggmärgsbedövningen hjälpte kanonbra och värkarna kändes inte alls längre och jag la ifrån mig lustgasen i samma veva. Detta gjorde att jag kunde sova och oh vad jag sov gott i ca 2 timmar. 
Kl 10.22 så tog BM hål på fosterhinnorna och vattnet gick. Hon kopplade öven på en EKG elektrod på bebisens huvud. Jag var öppen 4 cm vid det här tillfället. 
Nu satt jag i sängen och försökte äta vilket inte gick, det kom bara upp igen. Pratade med F också och väntade på att tiden skulle gå.


Nångång mellan kl 13-14 så satte jag mig på pilatesbollen och gungade lite. Medans jag satt där så blev det skiftbyte och en ny BM och USK kom in. Helt underbara var dom med (hade riktigt tur med personalen). BM kollade hur öppen jag var och det visade 5 cm så hon gav mig värkstimulerande dropp för att dra igång värkarna igen så att det skulle hända något, just då var de 2 värkar på 10 minuter. 

Kl 14.20 så etablerade värkarna och mellan 14-15 så stod jag med ett gåbord och gungade fram och tillbaka, värkarna hade verkligen kommit igång och jag fick ta till lustgasen igen.
Kl 14.45 Öppen 6 cm och efter det här så gick det fort (tycker jag). Jag halvsitter nu i sängen och andas lustgas genom värkarna som började göra riktigt ont igen.
Kl 15.30 Öppen 10 cm och vid kl 15.54 började jag få krystvärkar och fick börja trycka på, och det var så skönt att äntligen få hjälpa till.

Kl 16.15, efter 21 minuters krystande så föds äntligen våran lilla flicka! 52 cm lång och 3770 gram tung.
Hon började skrika i princip direkt när hon kom ut och las upp på mitt bröst direkt. Vi var så chockade och överväldigade och kunde inte få fram ord alls utan bara tittade på varandra, log och var himla tårögda. Tänk att äntligen är hon här! Och alldels perfekt var hon med. Hon var (och fortfarande är) den absolut vackraste bebis vi någonsin sett. Så liten och alldeles perfekt!

De torkade av henne och satte mössa på hennes huvud. F fick klippa navelsträngen och sen la vi tillbaka henne på min bröstkorg så hon fick leta efter bröstet och hon hittade det direkt och hade sånt fint suggrepp. Bm vägde och mätte henne efter en stund och F fick ta på henne en blöja samt en annan mössa. Jag sprack ingenting men fick en liten bristning på ena yttre blygdläppen som BM sydde med några skönhetsstygn.

Nu snussade vi bebis för fullt. Detta var den absolut bästa dagen i mitt liv och den absolut häftigaste som jag varit med om. F var sånt otroligt stöd brevid mig och utan honom skulle jag aldrig klarat av det. Han är verkligen min klippa! Finns inte ord för hur mycket jag älskar honom. Kommer aldrig aldrig glömma den här dagen.

 

17.50 Fick vi in brickan med mat. Oh vad det smakade gott, hade ju inte fått i mig någon mat alls under hela vistelsen på förlossningen, bara några klunkar saft/nyponsoppa. Efter några timmar fick vi komma till BB och där stannade vi i 2 dygn innan vi äntligen åkte hem. Åh så underbart det var!

 

Är så nöjd med min förlossning och framförallt med mig själv, att jag klarade det och inte fick panik eller dylikt. Jag tycker inte att det gjorde ont att föda barn, det som gjorde ont var värkarna under öppningsfasen. 
Är också riktigt nöjd och glad över all personal jag träffade på som var så underbara och hjälpte och stöttade oss. Även om förlossningen tog lång tid så gjorde det absolut ingenting, och jag säger det igen, det var den häftigaste upplevelsen jag varit med om! :)


Förlossningsberättelse Del 1

Här kommer första delen på min förlossningsberättelse. :)


Lördag 13/7

F och jag bestämmer oss för att åka på en utflykt med svärföräldrarna till Bergs slussar och äta lite glass och njuta av vädret. Vi promenerade ganska mycket och doppade även fötterna i vattnet. Innan vi åkte hem så satt vi och åt lite glass och kollade ut mot båtarna. När vi suttit en stund börjar jag känna av sammandragningar och de kommer ganska regelbundet men visste inte hur många minuter mellan det var.
När vi satte oss i bilen så började jag klocka dessa och de höll sig i 30-50 sekunder och kom med 5-8 minuters mellanrum. Dessa förvärkar höll i sig hela kvällen och var ganska kraftiga men inte så att det gjorde ont. Under kvällen så blev de mer regelbundna och kom med 3-6 minuters mellanrum men runt kl 00 så började de bli glesare och vi gick och la oss.
Kände mig väldigt förväntansfull och nervös kommer jag ihåg. Nu är det på gång!

Söndag 14/7
Vaknar av en smärtsam värk nångång vid kl 04-05 och började klocka de kommande värkarna. Först var det 9 minuter mellan och senare 7 minuter mellan och det började även göra ont. Tog två alvedon och även en dusch för att se om det onda släppte vilket det inte gjorde. Framåt förmiddagen blev värkarna glesare igen och kom med ca 20 minuters mellanrum istället. Såhär fortsätter det under resten av dagen och kvällen.

Bestämde mig för att springa/gå snabbt i trapporna under en längre period för att få igång värkarbetet igen men utan framgång. Besviken slutade jag klocka värkarna vid kl 21.
Ringde förlossningen strax innan kl 00 för det gjorde riktigt ont men värkarna inte var så regelbundna. De bad mig ta alvedon och värma vetekudden och sen försöka sova lite, vilket jag gjorde och somnade sen tillslut.

Måndag 15/7
Sov fram till kl 04, då gjorde det riktigt ont. Satt på sängkanten och grät för att jag hade ont och var så trött och utmattad. F ringde förlossningen åt mig som sa att de inte kunde göra så mycket åt smärtan men att vi fick komma in på undersökning om vi ville.
Avvaktade med att åka in och vid kl 05 tog jag en lång varm dusch och gick efter det och la mig igen för att försöka sova lite till.

Vid kl 09 så åkte vi in för en undersökning, hade vid det tillfället så fruktansvärt ont.
På förlossningen kopplades jag upp med ctg osv. Bebis mådde alldeles utmärkt och värkarna kom var 5 minut. De kollade hur öppen jag var och det visade sig vara 2 cm.
Blev lite besviken för att jag hade varit öppen 2 cm sen jag var på sista kontrollen hos BM den 9 Juli.
Fick med mig ett par citodon hem för smärtlindring. Svärföräldrarna skjutsade oss till statiol för att handla lite att äta och skjutsade efter det F till jobbet och mig hem så jag kunde sova lite.
Lyckades sova ett par timmar och citodonen hjälpte ganska bra.

 Vid kl 16 kom F hem från jobbet och köpte med sig pizza på vägen hem. Jag tog två nya citodon vid den tiden, de var även de sista tabletterna jag hade kvar. Blev nojig inför kvällen, att jag inte hade några kvar till när jag skulle sova. Hur ska det gå tänkte jag.
Vi satt och kollade på serier under resten av eftermiddagen och kvällen och jag hade en hel del ont men klockade inte värkarna.

Vid kl 22 hade jag fruktansvärt ont igen så vi ringde förlossningen igen och fick komma in för att få mer smärtstillande. Väl inne på förlossningen fick jag ett gäng nya tabletter och de gjorde även en undersökning för att kolla hur öppen jag var.
Denna gång var jag öppen 3 cm så alla värkar hade börjat göra någon nytta. Vi åkte hem och väl hemma tog jag nya citodon och vi kollade på ett avsnitt av en serie innan vi la oss för att sova runt kl 00.

 

Tisdag 16/7
Kunde inte somna och citodonen hjälpte inte alls. Låg och vred mig i sängen fram och tillbaka och andades igenom varje värk. Vid kl 01 så grät jag av smärta ännu en gång. Visste inte vart jag skulle ta vägen när varje värk kom. Jag gick in i badrummet och stod lutad över tvättmaskinen och gungade fram och tillbaka med höften samtidigt som jag andades igenom värkarna och grät.
F ringde förlossnignen och pratade lite med dem och gav luren sedan till mig. Pratade med samma BM som hade undersökt mig tidigare under måndagskvällen. Hon sa att jag var välkommen in och att jag skulle försöka äta lite innan vi åkte.
Fick i mig en macka medan F packade det sista i väskorna och vi väntade på våran skjuts. Under tiden vi väntade så stod jag i hallen lutad över byrån och gungade med höfterna och fortsatte andas igenom varje värk och tog en tugga av mackan när värken slutat. Värkarna kom nu med 5 minuters mellanrum och gjorde riktigt vidrigt ont. Denna smärta går inte att föreställa sig........Fortsättning följer.....


Ett helt år

Idag är det precis ett år sen jag gick in i badrummet och gjorde det där första graviditetstestet av ett följande tiotal test senare som alla visade positivt. Helt sjukt vad tiden går fort.

Kommer ihåg helgen innan jag tog testet, att jag var tvärsäker att det inte skulle bli något den månaden heller. Vi började försöka bli gravida under månaden innan och jag var säker att det skulle dröja innan vi skulle lyckas. Man hade ju hört att det kunde ta tid att bli gravid. Kommer såväl ihåg den helgen och hur arg och ledsen jag kände mig när jag var så säker på att mensen skulle komma. Nu i efterhand så kommer jag även ihåg att jag hade en hel del humörsvängningar och det var det första graviditetssymptomet jag fick. Tjurig som sjutton över ingenting, egentligen.

När jag väl gick in och kissade på stickan den där måndagsmorgonen och till min förvåning ser ett svagt men ändå väldigt synligt streck brevid kontrollstrecket. Jag hade så svårt att fatta att det var positivt så jag tog ett till test, av ett annat märke för att jag tänkte att det första kanske var ett dåligt test. Men även det visade ett svagt streck brevid. Väntade någon timme för att bli mer kissnödig och gjorde ytterligare ett test även positivt det med. Var så chockad, jag som var så säker på att det inte skulle gå vägen denna gång heller. Dagen jag tog testet så var jag på BIM -4, alltså 4 dagar innan mensen var beräknad. Trodde verkligen inte heller att jag skulle plussa så pass tidigt, det gjorde också att jag inte trodde på det.

Jag berättade för F direkt efter första testet och han var misstänksam han med. Vi bestämde att vi skulle avvakta och se om mensen kom eller inte. Dagarna gick och jag tog några test varje dag. ALLA visade positivt, och starkare för varje dag som gick. Vi köpte oss ett sånt där digitalt test med som vi skulle ta om mensen nu inte kom, vilket den heller inte gjorde.
Morgonen den 26/10-12 så gick jag in i badrummet och tog det digitala testet. Satt på toan och väntade de där långa minuterna som man ska, kollade på testet som visade "2-3 veckor gravid". Kunde inte tro mina ögon, Tänk att vi lyckades, tänk att det växer en liten knodd i min mage.
Kröp ner i sängen brevid F och berättade att jag gjort testet och visade det även och sa att vi skulle bli föräldrar. Vi sa inte så mycket mer till varanda utan låg och höll om varandra och bara log.

Såhär började alltså våran 9 månader långa resa i väntan på våran lilla knodd, som visade sig vara en alldeles underbar liten Alice. :)
Nu är det ett helt år sen och tiden har verkligen bara sprungit förbi. Mycket ha hänt när man kollar tillbaka och vilken resa det har varit. Jag LOVAR att jag ska skriva en förlossningsberättelse här på bloggen. Har haft så fullt upp så har inte hunnit skriva den här än, men jag har den på papper! Den kommer nog även skrivas i två delar. :)


Utveckling

Nu är vi friska här hemma och det är så skönt. Har varit en jobbig vecka med eländig nästäppa för Alice. Köpte en snorsug, en näsfrida, som har funkar jättebra men Alice hatar den verkligen, blir så arg och ledsen varje gång och jag förstår henne. Kan ju inte vara kul alls det där.

I veckan har jag även suttit och gjort inbjudningskort till Alices dop. Måste få iväg dem så snabbt som möjligt då det är mindre än 2 månader kvar. Det är väldigt svårt att få tid till att sitta med korten och klippa och klistra men senaste veckan har Alice varit nöjd med att ligga själv på dagarna och jollra.

Sist jag skrev nämnde jag att Alice börjat med glädjetjut och dessa kommer väldigt ofta och länge nu varvat med joller. Både när hon ligger och kollar på sängmobilen och när hon ligger helt själv men framförallt när man busar. Hon är så himla go. :)

Att få händerna fria och äntligen kunna börja få göra lite saker i hemmet är otroligt skönt. Har känt mig så fruktansvärt låst innan men nu är det helt annorlunda. Det är fantastiskt hur de små liven utvecklas så snabbt, för 1 och ½ vecka sen var det bara famnen som gällde och kunde absolut inte ligga själv.

Alice har även börjat sova hela nätter nu, från ca 22 till 08 oftast. Hon sover i vaggan första passet och vaknar till lite i mitten på natten och vill sova vidare brevid mig i sängen och ha nappen och det har jag inget emot. Mysigt med lite samsovning. :)