Beslutsångest

Vi funderar fram och tillbaka när det gäller vagn. Vi ska köpa en syskonvagn men inte riktigt bestämt oss för vilken vi ska köpa. Ett tag lutade det åt en Emmaljunga double viking, sen så bestämde vi oss för en Bugaboo Donkey, nu är vi osäkra igen och funderar återigen på en double viking.  Jag är egentligen mest förtjust i Donkeyn men sen är det det där med pengarna. Det skiljer ca 5000 kr mellan vagnarna (då med rabatt på donkeyn dessutom). Vet inte hur vi ska väga de båda vagnarna riktigt.

Är donkeyn värd de där extra 5000 kronorna bara för den går att göra till enkelvagn?
Är det smidigare att köpa en donkey och ha den som enkel och dubbelvagn?
Eller är det smidigare att ha kvar våran Emmaljunga Edge och köpa double viking och växla mellan de två vagnarna?
 

Sen tar vagnarna ju plats, Våran hall är lång och smal så och det skulle ta massa plats att ha både en Double viking och enkelvagnen ståendes i hallen. Medan donkey går att göra till enkel när den står i hallen brevid den andra enkelvagnen (som vi kommer ha kvar sålänge dottern sover på dagis). Skulle vagnarna kostat nästan lika mycket skulle valet inte vara alls svårt. Vi har råd med en Donkey men det tar ändå emot att köpa en vagn för 5000 kr mer som kan gå till massa annat skoj till både Alice och bebisen. Vi kan verkligen inte bestämma oss! haha!

Har jag nån läsare som valt mellan dessa två?Sparkar och Hjärtslag

Senaste dagarna har det bökats på en hel del i magen, ibland kan det gå timmar mellan men oftast så bökas det var och varannan timme, speciellt idag. Nätterna är som tur fortfarande ganska lugna. Nu syns det även ganska tydligt på magen när bebis är igång och sparkas. Jag har hela dagen försökt att få med buffarna på film men utan något som helst resultat. Så fort jag tar upp kameran slutar det helt tvärt och lägger jag ifrån mig kameran så tar det någon minut eller två innan det börjas igen. Så typiskt, Alice var likadant. 
Även om man har kunnat se buffarna på magen sen nån vecka tillbaka så har jag eller F ännu inte lyckats känna någon spark med handen ännu, tills igår. Då lyckades jag äntligen känna en liten spark med handen, så himla mysigt! Har längtat jättemycket efter detta och nu äntligen! 

Har en app sen jag väntade Alice, i min gamla iphone, som heter my baby´s beat. Med den kan man lyssna på bebis hjärtslag genom att sätta mikrofonen mot magen. Jag har moderkakan i framvägg och har hört ett dovt pulserande ljud sen flera veckor tillbaka som jag antagit varit den. Har letat och letat i veckor efter bebis hjärtslag men hittills har nog bebis varit för liten och så har väl moderkakan legat framför så det inte gått att höra något. Men idag hittade jag ett ställe där man kunde höra bebis hjärta slå jättetydligt, ungefär det stället BM lyssna vid när jag var där förra veckan. Blev så snopen för jag trodde jag skulle behöva vänta i flera flera veckor till innan man kunde höra.  

Både detta med sparkar som känns och syns tydligt och sen att kunna få höra bebis hjärtslag har gjort det hela ännu mer verkligt men jag vet inte riktigt om jag förstår det helt ännu. Förstår man det nånsin?!  ;)
 
 
Igår var jag och bebis på fika med ett gäng andra gravida som är beräknade ungefär samtidigt som mig, som dessutom också bor här i Lkpg. Det var riktigt kul faktiskt och verkligen så skönt att kunna prata öga mot öga med några som förstår vad man pratar om. Ska bli kul att lära känna dessa mammor mer och hoppas på fler träffar och senare playdates och promenader med de små bebisarna. :)

Magen vecka 21!

Här kommer veckans magbilder. Det har inte hänt speciellt mycket denna vecka och jag tycker faktiskt att jag ser mindre ut denna gravidiet än när jag väntade Alice. Kan det vara för jag väger mindre denna gång? Eller så ligger väl livmodern annorlunda denna gång. :)Såhär såg jag ut i samma vecka när jag väntade Alice
 
 

Torsdagens besök hos barnmorskan

I torsdags var jag hos barnmorksan. Vi planerade in ett vecka 20 besök just för att det annars skulle bli så lång tid till första besöket i vecka 25 som man annars har. Vi pratade mest om saker kring graviditeten, förlossningen och tiden efter graviditeten. Eftersom jag fick förlossnings depression efter Alice kom så finns det tankar som "tänk om det händer igen", även om jag inte är så orolig, ännu. Men det är skönt att ha någon som vet om det, allt om det, och kunna ventilera alla tankar man har.

Med Alice funkade heller inte amningen, vilket jag sörjde länge. Amma var något jag hade sett fram emot riktigt mycket och så gick det inte alls, inte ens lite. Jag tog det jättehårt och det gjorde inte att depressionen blev bättre. Vi prata en del om detta i torsdags och jag fick veta att det finns två barnmorskor på MVC som är mer inriktade på just amning och att man kunde boka inte ett besök med nån av dem för individuellt stöd just när det gäller amning. Vilket jag verkligen komma ta nytta av, allt för att det ska funka denna gång.

Även tiden efter förlossningen, redan på BB så finns det mer hjälp att få, både när det gäller amning och hur jag kommer må efteråt. Min barnmorska sa att ett det finns en liiiiten ökad risk för förlossningsdepression om man haft det en gång tidigare. Hon berättade att man kunde få ligga kvar på speciall BB lite extra för att få hjälp och lite lugn och ro. Åker jag direkt hem så har jag en Alice här hemma som antgaligen gärna vill att mamma ska komma och leka. Blir lixom ingen lugn och ro att komma igång med amningen. Att få stanna några dagar extra är något jag verkligen kan tänka mig, just för att inte åka hem innan amningen kommit igång och också kunna få hjälp ifall det skulle vara något som inte kändes bra. Detta ska vi skriva in i min journal och se till så att det även kommer bli av. Känns jätteskönt att redan nu veta detta, känner mig väldigt lugn.
 
Förutom att prata så tog vi blodtryck och järnvärde vilket båda såg bra ut. Vi lyssnade även på bebisen och först hörde vi navelsträngen och ett svagt litet tickande hjärta i bakgrunden. Efter lite letande fick vi in ett jättebra ljud på hjärtat som tickade på med 145 slag/minuten. Så himla mysigt att äntligen få lyssna på bebis, ser fram mot alla de kommande besöken hos BM. :)


Välkommen vecka 21!

Mamman
Livmodern kan du känna nära naveln. Brösten kan börja läcka råmjölk, ditt barns första kost.
Tänk på hur du sitter och ligger men även hur du lyfter saker. Var försiktig med din rygg som redan är påfrestad. Bäckenet börjar bli mer rörligt, har du mycket besvär finns det speciella bälten att köpa som ”fixerar” bäckenet när du går och står. Fråga din barnmorska om var du kan få tag på ett bälte. Halsbränna är inte helt ovanligt, det känns som en brännande känsla i bröstet och kan ge sura uppstötningar. Det finns receptfria läkemedel som hjälper, prata med din barnmorska.

Barnet
Ditt barn är ca 16 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 420g. Barnet rör sig mycket fritt i fostervätskan, du kan känna sparkar långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet. Barnets första avföring bildas i tarmen. Sinnesorganen utvecklas i raskt takt och smaklökarna på tungan är färdiga.
 
 
 

Såhär känner jag
Nu känns det som att veckorna går i rasande fart. Jag skrev ju nyss ett sånt här inlägg. Jag mår riktigt bra. Fogen fram bråkar lite men senaste dagarna har det varit ganska lugnt. Får sammandragningar lite då och då under dagarna, märker av det mest när jag sitter still.  Hjärtklappning och halsbränna här också till vardagarna. Men jag mår faktiskt riktigt bra måste jag säga och bebis har börjat böka runt en hel del där inne nu. Det är kul att vara gravid när det är såhär!  :)


Loppis

Tog en sväng till loppisen i kyrkan idag. Den var inte jättestor och der var inte många som sålde, ett tiotal kanske. Hade hoppats fynda lite höstkläder och skor till Alice men hittade inget till henne. Till bebis hittade jag däremot liiite i minsta storleken. Byxor, strumpor, pyjamas och mössa i storlek 50 och en fleeceoverall i 56. Det var inte så stort utbud på neutrala bebiskläder tyvärr. Men det lilla jag köpte fick jag för ca 85 kr + 10 kr för ett par leggings till Alice. Kändes verkligen som ett bra pris. :)


I helgen ska vi besöka en annan loppis som jag fick tips om. Hoppas på att hitta lite mer till Alice där. Hon behöver skalbyxor, fleeceset och höst- och vinterskor bl.a. Sen är kläder i storlke 50 också väldigt lockande. Den 24 okt är det begagnat marknad i den orten jag kommer ifrån och där brukar det finnas mängder med kläder. Så dit ska vi med åka men det är en hel månad kvar dock. 

Nu börjar jag känna att ögonen blir tunga så ska byta om till pyjamas och mysa ner mig i soffan och vänta på att PH ska börja. Kanske slumrar en stund. ;)

Tråkigt utbud

Det var en tidig dag idag, kanske inte mer tidigare än vanligt men det kändes som det. Idag hade vi utvecklingsamtal på förskolan på morgonen och det är alltid skönt att få en stund med pedagogerna och prata utan att någon stör eller att Alice distraherar.
Alice trivs jättebra på förskolan och utvecklas massor för vi höra och det har vi själva märkt av också, vilket är så himla roligt. Språket har släppt massa senaste månaderna och nya ord dyker upp hela tiden. Hon är mycket intresserad av böcker och även att leka ute. Vet inte hur många pinnar och stenar som följt med hem. På förskolan har de tema naturen och jag tror Alice tycker det är störtkul. ;)

Nu är vi hemma igen och har inget alls planerat resten av dagen fram till klockan 16. Då är det loppis i kyrkan och jag tänkte se om jag kunde hitta höst- och vinterskor till Alice, lite extrakläder till dagis och kanske några kläder i storlek 50 till bebis. Nu när det är fritt fram att köpa kläder till bebis hittar jag absolut ingenting jag vill köpa. Så tråkigt att utbudet av neutrala kläder inte är så stort, och tydligen är det svårt att hitta omlottbodys med har jag märkt. Så håller tummarna att jag hittar något i eftermiddag. :) 

 

Foglossningsbälte

Igår var det en lång dag, vi gick upp runt kl 06 och jag kom hem från jobbet strax innan kl 22. Var helt slut i kroppen och hade ont i fogen fram. Här om dagen vann jag ett foglossningsbälte på tradera och igår fick jag hem det i postlådan. Tog med det till jobbet för att prova och det var skönt i början att det tryckte ihop bäckenet lite. Men på jobbet är det mycket huka sig och böja sig och ibland sitta ner och varje gång måste jag spänna upp bältet för att sen spänna det igen när jag stället mig upp. Kändes väldigt bökigt måste jag säga. Ska ge det några till gånger innan jag bestämmer mig helt för om det är bra eller bara jobbigt. 


Bältet jag har är från Gula Rehab och är som ett lång band man virar runt höften och spänner tills det känns lagom. Hade ett sånt med dottern men sålde av det dumt nog, även fast jag visste att vi skulle ha fler barn och det kan komma foglossning igen. Då hade jag säkert en bra anledning men den minns jag inte. haha!

Bältet kommer iallafall säkert vara bra de gånger vi ska gå mycket, tex på stan eller om vi går längre promenader nångång. Det är mest då jag brukar känna av fogarna med, när jag går mycket och när jag går fort. Men får som en påminnelse att nu är det dags att stanna upp när jag går för fort, genom att det ilar och göra ont runt hela underlivet och ljumskarna. 

 
 Har jag nån läsare som jobbar inom vården som använt ett sånt här bälte? Hur tycker ni det har funkat?

En fråga


För några dagar sen ställde jag denna fråga både på FB i min gravidgrupper och även på min instagram. Har fått mycket bra och blandade svar. Jag har nästan bestämt mig för vad jag ska göra. Men tänkte om det är någon mer som kanske vill dela med sig om tankar kring vaccinering när man är gravid. Här kan man ju kommentera anonymt dessutom ifall man vill. :)

Äntligen dags för RUL!

Idag var det äntligen dags för RUL, så som jag har väntat på denna dag. För varje dag som gått och vi kommit närmare så har jag blivit mer och mer nervös. Tänk om det inte stod rätt till är tanken som snurrat i huvudet senaste tiden. Men idag var det som sagt äntligen dags och allt såg jättebra ut. Sån lättnad! 

Bebis i magen är frisk och bökar runt där inne, vi såg den sparka och samtidigt kände jag en buff så det bekräftade att det faktiskt är liten kan känt buffa senaste tiden. Hade moderkakan i framvägg och det är nog också anledningen till varför buffarna kom så sent denna gång. Bebis låg med ryggen utåt och ansiktet inåt så det var svårt att få till en tydlig bild men lite kom med på kortet iallafall.  Det är riktigt häftigt med ultraljud tycker jag, vi fick se i princip allt (utom könet då), små händer, små fötter, magen, huvudet, organen, ryggen och en liten liten söt rumpa.

Vi tog som sagt inte reda på kön denna gång och det känns faktiskt jättespännande, trodde det kanske skulle kännas konstigt eller jobbigt att inte veta efteråt men inte alls. Datumet är detsamma som sist, 13 Februari och nu längtar vi massor samtidigt som det känns läskigt att det kommer finnas två små knoddar i detta hushåll i början på nästa år. Men oh vad kul det ska bli! :) 

 
 
 

Magen vecka 20!

Jag hann äta lite frukost idag med men det gör inget, det var inte så mycket frukost iallafall. Åt nog frukost förra veckan också, såg lite ut som det då den såg större ut. Magen växer på, sakta med säkert. Den är inte jättestor men inte heller liten. Mysigt nu när det börjar ta fart. :)

Vecka 20 (19+1)
 
 

Synliga buffar

Under inlägget jag precis skrev om vecka 20, när jag satt och knacka på tangentbordet, så kände jag att det började buffa. Jag brukar då dra upp tröjan i hopp om att det ska synas nått. Det har det inte gjort hittills men nu idag!! Nu tror såg jag en buff/spark. Magen rörde på sig samtidigt som jag kände att det buffa, inte en gång utan två gånger såg och kände jag och nu precis nyss en gång till. Det bara måste vara bebisen! Magen är lite större på vänster sida i skrivande stund, och det var även där jag såg buffarna. Så jag antar att bebis ligger där och bökar runt just nu. :)

Åh vad man har längtat till detta! Så glad, sån lycka! Nu är jag ännu mer nervös inför imorgon! hihi


Idag har vi bara en lugn hemmadag, och har inte gjort något speciellt hittills förutom att handlat. Jag köpte dessa mysiga teddysockar till mina kalla fötter. Supermjuka och sköna. De förra jag hade blev det tillslut hål i typiskt nog. Resten av dagen har vi heller inget planerat. Det är ganska skönt med sånna här dagar. Att bara kunna vara. Alice ligger och sover just nu och vi föräldrar ligger i soffan. Jag kom precis på att jag glömde ta en magbild nu på morgonen, brukar alltid göra det innan frukost men idag var vi snabba med att äta. Får bli imorgon istället, den hinner nog inte växa så mycket tills dess ändå. Så imorgon kommer inlägg med veckans magbild och även hur det gick på RUL. Hoppas ni alla haft en fin helg! :)

Välkommen vecka 20!

Mamman
Du är nu halvvägs i graviditeten. Barnet rör sig mer och mer och du kan ibland t.o.m. se rörelserna utanpå magen. Magen skjuts fram av att livmodern växer. På en del mammor kan naveln puta ut. Det kan vara dags att börja titta efter en barnvagn som passar dina behov. Köp en bra bok där du och din partner kan läsa om barnet och dess tillväxt men även om föräldraskapet. Du kommer nu få ett moderskapsintyg från din barnmorska som du skickar till försäkringskassan.

Barnet
Ditt barn är 14-16 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet växer snabbt nu. Nu kan barnet känna igen din röst. Utvecklingen av sinnesorganen kommer nu – hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Om det är en flicka så finns det redan ca två miljoner ägganlag i äggstockarna.


 
 
Såhär känner jag
Nu mår jag faktiskt riktigt bra. Detta kändes så långt bort när jag var precis i början av graviditeten och mådde som värst kommer jag ihåg. Så glad att jag äntligen nått hit. Fogen fram bråkar fortfarande och när jag sitter hemma så går smärtan ner men sen behövs det bara någon timme eller två på stan för att det ska börja göra riktigt ont igen. Har beställt ett foglossningsbälte som borde komma i veckan nu och jag hoppas det ska hjälpa, iallafall lite. 
Jag senaste en och en halv veckan känt som buffar och nu vågar jag nog faktiskt tro på riktigt att det är bebisen. Det har säkert varit bebisen jag känt ändå sen vecka 14 men jag har nog inte viljat tro det riktigt ifall nått skulle vara fel i magen och det sen visar sig inte alls vara bebisen. Skulle kännas så dumt. Men nu är jag typ helt säker, vad annars skulle det kunna vara tänker jag. Samma känsla flera gånger om dagen och flera buffar vid varje tillfälle också. :) 

Imorgon ska vi få se vårat lilla knyte, som vi har längtat och jag hoppas verkligen allt är som det ska där inne!!

Gruppfotografering

Idag har vi ännu en hemma dag. Är inte inbokad på jobb fören på måndag vilket är skönt för jag har lika ont i fogen idag med och utöver det vakna Alice kl 06.30 vilket är en hel timme tidigare än vanligt. För vissa är det kanske inte så tidigt men för oss är det väldigt tidigt, de dagar jag inte jobbar dag dvs. 

Idag hade de gruppfotografering på dagis och Alice som egentligen inte skulle gå idag fick komma dit ändå och vara med på fotograferingen. Förra året var hon sjuk när de tog gruppfoto så det var himla kul att det blev av detta år iallafall. Vi har enskilt foto från förra året som vi kunde ta i efterhand som tur var, dock vet jag inte om de kommer ta sånna foton detta år. Men det känns extra skoj med gruppfotot med alla hennes dagisvänner tillsammans. Hon har blivit så stor nu våran tjej. :)
Bodybutter till kulan

Det blev inget med att gå ut i solen efter vi hade sovit middag. Alice somna sent och så även jag. Strax innan 16 vaknade vi och flyttade oss till soffan en stund innan F kom hem från jobb och matlagning stod på tur. Sen blev det kväll. 

Idag tog jag en sväng till Apoteket för att hitta något att smörja magen med. Får så torr hud nu när det börjar bli kallare och med en mage som växer känns det som det inte kan göra mer än nytta med att smörja. Köpte en burk bodybutter från Apolivas Argan&mandel serie. Har redan kroppsoljan och tycker hela serien luktar så himla gott. Kan verkligen tipsa om dem. Nu ska kulan bli mjuk och len!  :) 


Besöket hos sjukgymnasten

Igår var jag hos sjukgymnasten men var alldels för trött för att skriva igårkväll efter Alice hade somnat. Besöket gick okej, varken bra eller dåligt. Jag berätta hur och var jag hade ont osv. Hon tyckte absolut det lät som att det var fogen som bråkade med mig. Men sen på undersökningen, vilket var en massa olika rörelser jag fick göra, så kunde hon inte hitta någon bäckensmärta på mig alls. Jag fick tips och råd att tänka på i vardagen och sen ett papper med massa olika övningar jag kan göra. Ska försöka prova på dessa 2-3 gånger i veckan och se om det hjälper.  Jag fick även prova ett bälte, precis ett sånt jag hade sen jag vänta alice men knappt använde, som jag sen sålde dumt nog. Det kändes skönt runt höften så jag får köpa ett nytt sånt och ge det en chans.  

Det här var typ allt som sades, jag skulle få komma på vattengympa men eftersom hon inte kunde hitta nån bäckensmärta på mig så fick jag ingen plats där tråkigt nog. Hade sett fram emot den där vattengympan men jag förstår att de med mer bäckensmärta går före då den vattengympan är just för sånt. Blir det värre med min ska jag ringa tillbaka, men får ge det några veckor nu med övningar och bälte osv. 

Det som var så fånigt var att igår hade jag en "bra" dag. Hade suttit hemma och kunnat vila inför besöket och hade inte jätteont när jag gick dit. Efter besöket så gick jag och Alice på stan några timmar tills F slutade jobbet. De där timmarna gjorde inte gott för bäckenet. Redan igårkväll kände jag av hur smärtan kom smygandes och imorse hade jag inte ens gått upp men kunde känna hur ont det gjorde när jag vände mig. Några av de rörelser jag gjorde igår hos sjukgymnasten kan jag inte göra idag utan att det gör ont. Det är en dag som denna jag egentligen skulle ha gått till henne..

Så idag är jag hemma. Sjukanmälde mig men hade ett möte på förmiddagen och Alice fick vara på dagis under tiden. De få korta sträckor jag gått idag, till dagis, till bussen, till mötet osv, de sträckorna har gjort riktigt ont att gå och jag känner att jag bara vaggar fram. Just nu väntar jag på att Alice ska somna så jag kan få vila en stund jag med. Sen hoppas jag att jag orkar gå ut en stund med Alice i det fina höstvädret, kanske hoppa lite i alla vattenpölar. Inte jag men Alice får hoppa bäst hon vill iallafall. :) 

 

Efter en ganska okej natt

Inatt har jag haft en ganska okej natt. Brukar vakna titt som tätt för jag är kissnödig eller har ont i fogen. Inatt behövde jag bara gå upp en gång och gå på toa. Oftast skippar jag gå upp men inatt var jag såå kissnödig tyckte jag men tydligen var jag inte det. Kändes så ovärt att ha orkat sig upp då. Haha. 
Mådde lite illa när jag vakna vilket jag inte gjort på länge. Det gick över så fort jag kommit upp från sängen så jag gissar att det var för att jag bara var hungrig. Blev lite rädd ett tag.

Alice skulle egentligen till dagis idag men hon vaknade och klaga över ont i munnen. Igår ville hon inte äta nått knappt, förutom välling och yogurt. Gissar på att det är de där 4 sista kindtänderna som spökar. De kommer ju runt denna ålder. Så hon får följa med mig på mina ärenden idag istället. Vi har hittills bara legat i soffan under en filt och myst medan regnet öst ner utanför fönstrena. Sånna här dagar är så mysiga, vill ta tillvara på varje sekund med henne samtidigt som jag ser fram emot sånna här dagar med två barn att gosa med. :) 

När jag knäppte Alice klänning imorse såg jag precis att hon börjat få en lock, på ena sidan. Hur sött som helst! Hon har fått sin pappas gener när det gäller håret. Jag både föddes med en stor kalufs och hade en massa hår vid 2 års åldern, medan pappa F hade lite mer sparsamt. ;)

Jämförelse från förra graviditeten

Här kommer en liten jämförelse från när jag väntade Alice och denna graviditet. Båda är samma vecka skiljer en dag bara, den från när jag vänta alice så var jag i vecka 18+1, och denna graviditet 18+0. Det ser faktiskt ut som att magen är lägre denna gången. Spännande och se om det kan bero på att det inte är samma kön som sist. Eller om det bara är en slump. Kanske är det bara för att magen redan var uttöjd sen innan. :)

 

Magen vecka 19!

Självklart kommer det läggas in magbilder varje vecka med. Magen har hittils växt på i ganska lugn takt tror jag. Den är inte jättestor men inte heller liten. Jämförde från samma vecka när jag väntade Alice och det känns som att denna gång bär jag magen lågt istället. Har börjat få vad vi (F och jag) tror är en början till hormonrand på magen. Hade en med Alice också men kommer inte alls ihåg när den började synas. Inga bristningar än så länge, skippar gärna dem denna graviditet. :)

Vecka 19 (18+0)
 

Välkommen vecka 19!

Vi säger välkommen till vecka 19!
Denna graviditet går så mycket fortare än när jag väntade Alice tycker jag. Veckorna bara springer förbi i rasande fart. För en vecka sen sa jag till F att; "denna vecka som kommer, kommer gå fort. Vi jobbar ju massa dessa dagar". Det känns som det var igår jag sa det till honom ungefär, inte en HEL vecka sen. Såhär säger babygruppen om vecka 19:


Barnet
Barnet är 13-15 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Mjölktänder är klara och anlagen för de permanenta tänderna börjar komma. Ett fosterfett bildas som skyddar barnets hud.

Mamman
Ditt hår och dina naglar kan reagera positivt på din snabbare ämnesomsättning och ökade blodmängden i kroppen. Även huden i ansiktet kan påverkas, hos ljushyade som mörka fläckar och hos mörkhyade som ljusa fläckar, detta kallas kloasma. Fläckarna bleknar oftast när hormonhalterna sjunker. Ett bra solskydd är viktigt. Prata med din barnmorska om järntillskott, de flesta behöver det från och med den 20:e graviditetsveckan.
 
 
Såhär känner jag
Jag tycker det är helt okej att vara gravid just nu. Inte skitjobbigt, men inte heller superkul. Känner som små buffar som jag är ganska säker på att det är bebis som gör men inte helt säker ändå. Nu innan man vet om allt är som det ska är det svårt att njuta helt känner jag. Längtar till efter RUL, och tills man känner bebisen buffas och sparkas utan tvekan. I denna vecka kände jag Alice buffa ganska regelbundet redan, kanske ligger moderkakan i framvägg denna gång? 
Jag mår riktigt bra om man bortser från foglossningen och från denna eviga trötthet som inte ger med sig, som jag tjatat lite om i tidigare inlägg. Har lite halsbränna till och från och idag har jag känt av en hel del sammandragningar fast jag legat still i soffan, det gör som tur är inte ont iallafall. 

Höstpyssel

Under gårdagens sväng till affären så köpte jag lite höstblommor att plantera utanför ytterdörren. Vi har loftgång hos oss och har ingenting utanför ytterdörren. Kändes så tråkigt och tomt. Dessa blommor var inte så mycket men lite gjorde de iallafall. Dock var krukan i minsta laget. :) 
F och Alice har gått till affären så jag passade på att plantera och pyssla i lugn och ro. Annars har man små Alice fingrar i jorden och jord överallt i lägenheten. Hihi. 


Helt fast!

Idag tog vi en snabb sväng ner på stan och var hemma till lunch. Mest för att ha något att göra. Passade på att äta våfflor på honeycomb till frukost/mellis och sen kika lite i några affärer. Kollade efter nått klädesset till bebisen i storlek 50 men jag hittar verkligen inget neutralt. Det är antingen rosa eller blått och visst kan flickor har blå och pojkar rosa men vi vill ändå ha något som är varken eller, eller som har massa olika färger. Vi ska ju inte ta reda på könet men varje gång man kollar efter kläder så får man det där suget att ändå ta reda det just för att det blir lättare med klädesköp osv. Men då går man ju miste om det där överraskningen. Har någon tips om fina neutrala så hojta gärna till!

F skulle kolla efter skor till sig och jag som redan har höstskor tänkte inte alls kolla, men så råkade jag se ett par skor som stod på typ samma bord som de F kollade på. Jag fastna helt och kunde inte sluta känna på dem. Lätt fodrade, lite klack, massa detaljer runt hela skon och är så supersnygga! De ser slitna ut vilket nog är det som gjorde att jag fastna mest, tycker inte om när skor ser helt nya, glansiga och rena ut. Men dessa skor är så jag, jag är väldigt kräsen när det gäller skor och kläder annars. Köpte dem inte idag utan tänkte fundera på det lite till, men kan inte sluta tänka på dem, haha!

 

Spänner och drar

De veckor när jag inte jobbar helg, så är fredagen typ den bästa dagen. Det är så skönt att sluta jobbet, komma hem och veta att man inte behöver göra ett dugg om man inte vill de kommande dagarna. Inga måsten alls! Sen är ju söndagar också en favoritdag fast det är sista dagen på helgen. På söndagar byter vi nämligen vecka. :)

Har haft riktigt om i fogen fram sen jag vakna imorse och det har känts som jag vaggat runt på jobbet som en pingvin hela dagen. Känns riktigt bra att jag ska till sjukgymnasten på tisdag för att få lite tips och råd. Vissa dagar känns det inte så farligt men vissa är hemska redan när jag sätter mig upp i sängen på morgonen. Hoppas jag kommer kunna jobba fram till december.

En annan sak jag känt av idag är att det spänt och dragit i nedre delen av magen, precis ovanför blygdbenet. Det har inte gjort ont direkt men har varit obehagligt och nästan så det känts ömt. Det kommer när jag går bara dessutom. Vet inte om de är sammadragningar eller inte, det känns ju hela tiden när jag går. Det känns lixom lite tungt också, det är som om jag vill lyfta upp magen med ena handen för att underlätta. Kanske någon känner igen sig och vet varför det blir så?  Jag ska till min barnmorska nästa vecka med som tur är. Annars är första besöket/kontrollen i v 25, det är långt dit. 


Nu är dottern i säng, och vi vuxna ska väl slå igång någon film eller serie strax så vi hinner titta på något innan jag däckar. Har köpt hem bl.a lite godis till ikväll, behöver jag säga att en av mina cravings denna gång är lakrits? ;)
Såååå gott!

Hoppas ni alla får en trevlig fredagkväll! 

13 Februari

Var nog lite stressad imorse med en liten fröken som tjatade på en seg mamma att "nu ska vi faktiskt gå upp från sängen" så jag glömde helt bort att berätta när våran bebis är beräknad, kan ju vara kul att veta. Eller så glömde jag bort det pga min "graviditetshjärna", om det nu finns nått sånt, glömmer bort saker titt som tätt nu för tiden, Haha!

13 Februari är liten beräknad, om vi inte blir flyttade på rutinultraljudet om en och en halv vecka. Kanske blir det en liten alla-hjärtans-dag-bebis, eller så går jag över tiden precis som sist. Ska nog ställa in mig på det så inte de där sista dagarna blir så långa. Kanske lika bra. :)Happy news!

Jag har länge tänkt skriva här men mycket har hänt under sommaren för oss. Jag började på nytt jobb strax innan sommaren och har jobbat en hel del sen dess. Ena katten sprang bort men hittade som tur hem igen. Alice och även jag och F har fyllt år och haft några kalas. Jag har även mått dåligt en stor del av sommaren. Vissa veckor mer än andra. Det har varit tufft att jobba samtidigt men det har gått an ändå. 
 
Anledning till att jag mått dåligt är för att det gror en liten knodd i magen igen.
Alice ska nämligen bli storasyster och vi är så glada!  :)
 
 
De första veckorna mellan v5- v13 mådde jag väldigt illa, slapp kräkas denna gång också skönt nog iallafall. Jag levde på nyponsoppa, yogurt och vitt rostbröd första tiden, varm mat var inte ens att tänka på. Fick tabletter utskrivna mot illamående så jag skulle klara jobba. Efter vecka 13 ungefär började illamåendet bli mindre och mindre och idag har jag inget kvar. 
Det enda jag känner nu är fogarna som bråkar. Hade först lite jobbigt med fogarna bak och sov med en varm vetekudde på ländryggen. Detta gav med sig efter några veckor och istället fick jag ont i fogen fram. Detta håller i sig och jag kan känna att det är väldigt tungt på jobbet ibland. Det ilar i hela fogen och ner i ljumskar och underlivet. Nästa vecka har jag tid hos sjukgymnasten så hoppas får lite råd och tips där.
 
Som ni kanske märker så är jag ganska många veckor gången. Nästan halvvägs faktiskt. Jag är idag i vecka 18 (17+4) och veckobytena sker varje söndag. Tiden har bara sprungit förbi känns det som. Vi fick se våran lilla bebis på KUB i vecka 12 och snart är det dags för RUL. Kan inte vänta på att få se liten igen. Denna gång ska vi nog hålla oss från att kolla kön. :) 
 
Denna graviditet skiljer sig lite från när jag väntade Alice men det tar jag nog i ett annat kommande inlägg. Skulle kunna skriva hur mycket som helst i detta inlägg annars. 
Hoppas jag har kvar många av mina läsare sen innan och även att det kanske kikar in några nya som vill följa våran resa i väntan på ett litet syskon till Alice. :)
 
Såhär såg  vi ut igår, kulan och jag. Vecka 17+3. :)
 
Än ligger Alice och jag kvar i sängen och slöar, så jag har ingen precis färsk bild. Men tanken är nog att det kommer komma upp en magbild varje söndag/måndag och även ett inlägg med information om bebis och dess utveckling samt hur jag mår och känner. Precis som förra gången. Ni kommer även få följa mina besök hos barnmorskan, vilket är redan nästa vecka. Ska bli så kul att skriva om denna graviditet med, även om jag tog lite tid på mig att börja. ;)
 
Nu är det dags att gå upp från sängen tycker Alice så det är nog bäst att följa med.
Hoppas ni alla får en riktig fin dag!