Välkommen vecka 29!

Mamman
I många kulturer firar man när sju månader av graviditeten har passerat. Om barnet skulle födas nu så har det nämligen 90 procent chans att överleva. Men allt kanske inte är festligt. Många kvinnor har problem med sura uppstötningar vid denna tiden eftersom magmunnen försvagas och magsyror läcker upp i matstrupen. För vissa känns det som att strupen brinner. Det man kan göra för att försöka lindra besvären är att äta långsamt och små portioner åt gången. Och att undvika att ligga eller böja sig efter en måltid. Man kan försöka fundera på vilken mat som fungerar sämst och undvika den. Ett glas mjölk efter maten hjälper en del. Det finns också receptfria läkemedel att ta för gravida.

Barnet
I början av denna vecka är fostret 26 veckor gammalt och hjärnvågorna är nästan desamma som hos en nyfödd baby. Fostret blir allt bättre på att öppna och stänga sina ögon, på att suga och svälja. Lungorna håller på att utvecklas. Om babyn skulle födas nu kan det överleva i respirator med andningshjälp. Det centrala nervsystemet är tillräckligt utvecklat så att babyn kan reglera sin kroppstemperatur, men om det föds nu behöver det hjälp att hålla värmen i kuvös. Ungefär 2-3 procent av babyns kroppsvikt består av fett.
I denna vecka är pojkfostrets testiklar placerade i pungen.

Vikt: 1100 g 
CRL: 24,5 cm 
Full längd: 33,5 cm


Såhär
kännerjag
Tror jag minns att jag skrev att jag började bli mer orörlig förra veckan, att magen är ivägen och att jag inte kan andas lika djupt som innan. Detta blir inte bättre för varje vecka som går heller. Det händer inte så mycket från vecka till vecka nu. Allt blir bara liiite jobbigare och tyngre i stort sätt. Min foglossning har börjat ge med sig, vilket är så skönt. Den gör sig påmind på nätterna mest men på dagen är det inga problem att ta sig runt, göra saker eller gå längre sträckor. Lite halsbränna ibland men inte så jag behöver ta något för det. Det är ganska slappt att vara gravid just nu för det mesta. :)
Det märkt tydligt att bebis börjat bli större där inne, sparkarna har gått över till mer bökande. När bebis sträcker på sig så spänns magen åt alla möjliga håll, och när det bökas runt känns det inte bara åt ett håll utan åt flera. Ett par sparkar mot revbenen har jag känt med. Det är jättemysigt med detta bökande men jag vet inte om jag någonsin kommer vänja mig vid känslan, hoppar till varje gång bebis drar igång med ett gympapass eller kör ut en fot/hand rakt ut i sidan. Märklig och kittlande känsla ;)  » Nina

Eländigaste är nog när det ska byltas på så himla massa kläder! Har haft några dagar med snö och minusgrader här, så jag fick smakprov på hur jobbig vintern kommer vara... Nästan skönt att det verkar bli varmare tillbaka nu ;)

Svar: Ja usch! Min vinterjacka kan jag inte längre knäppa, känns lagom surt och vintern här har inte ens börjat. Som tur är hitta jag en av sambons gamla vinterjackor som magen har lite plats att växa i så jag hoppas den räcker hela vintern. :P
dottir.webblogg.se

2015-11-24 // 20:55:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback