Välkommen vecka 23!

Mamman
Vissa gravida kvinnor får ödem i ben och fötter. Andra kan vakna på morgonen med avdomnade händer. På båda dessa problem hjälper det med cirkulationsövningar. Rotera anklarna i små cirkelrörelser, först medsols och sen motsols. Anänd sedan varje tillfälle när du sitter eller ligger att lägga benen högt. Undvik tajta strumpor och byxor. Knyt och öppna händerna omvartannat - du kommer att märka skillnad.

Strimmor kan också förekomma, särskilt på magen där huden sträcks ut. Använd gärna en fet kräm och massera (kanske en uppgift för dig som partner) för att öka blodgenomströmningen.

 

Barnet
I början av denna vecka är fostret 20 veckor gammalt. Ögonbrynen och håret på huvudet blir allt mer synligt och fostret rör mer och mer på ögonen. Ögonrörelserna kan faktiskt synas på ultraljudet. Lanugohåret är nu tjockast runt huvudet, halsen och ansiktet.

Benen är nu nästan lika långa som de kommer att vara i förhållande till resten av kroppen. Både arm- och benmuskler stärks nu och det påverkar fostrets rörelser, som blir ännu tydligare. Men det är viktigt att framhålla att placeringen av moderkakan och hur fostret ligger påverkar hur mycket sparkarna känns. Foster är också individer och de sparkar såklart olika.

Pojkfostrets testiklar vandrar vid denna tid ner i pungen.

Vikt: 450 g 
CRL: 19 cm 
Full längd: 27 cm

 
 
Såhär känner jag
Det är inte så olikt från förra veckan, har inte jobbat så foglossningen är inte så jobbig. Känns lite då och då bara. Sparkarna blir allt tydligare på magen. Jag kan trycka med ett finger 1-2 gånger på magen och få en spark tillbaka och så kan vi hålla på en stund. Så mysigt att få som ett svar tillbaka. Igår kände även F små små blyga buffar för första gången. Bebis brukar sluta tvärt när F ska kolla eller känna, typiskt nog. Det är som om den känner av det, hihi. Bebis snurrar runt i magen och det är sparkar åt olika håll, ibland i sidorna av magen, ibland på urinblåsan.  
Har fått sån halsbränna när jag ska sova, kan även vakna mitt i natten av det. Hemskt jobbigt.
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback