Välkommen vecka 41!

Mamman
Nu är den långa resan snart över. För vissa är de sista dagarna jättejobbiga. Alla frågar om det hänt något och man känner sig trött och sliten. Försök fokusera på att ni snart ska få träffa den som gömmer sig därinne.
 
Vad som sätter igång själva förlossningen vet man ännu inte. Klart är att den är en av livets mest intensiva händelser och under några timmar upplever man hela spektrat av vånda, rädsla, förväntning, osäkerhet, maktlöshet, smärta, tacksamhet, glädje och lättnad, värme, omsorg och överväldigande lycka. Allt detta är svårt att föreställa sig på förhand.
 
Du som partner får förbereda dig på allt från att din kvinna klamrar sig fast vid dig till att hon skäller ut dig efter notor. En del kvinnor ber sin partner om ursäkt på förhand! Och även om man som partner kan känna sig otillräcklig och maktlös så berättar de flesta kvinnor att de "aldrig hade klarat det utan sin partner". Inte för att du kan göra så mycket egentligen. Men att du är där är det som hjälper för kvinnan


Barnet
I början av denna vecka är fostret 38 veckor gammalt och det beräknade förlossningsdatumet närmar sig. De flesta barn föds 38 veckor och två dagar efter befruktningen. Fostret är nu fullt utvecklat och redo att födas, men det kan också hända att det stannar i livmodern några dagar, eller veckor till.

Nu kan navelsträngen vara över en meter lång, men det är ganska sällsynt. Fostrets lever är stor och gör att magen har en rund form. Huden är ljus och skrynklig. Fontanellerna –de delar av skallen som inte är igenväxta kommer att växa igen under barnets första år.

När barnet gråter under sina första veckor i livet så gör den det utan tårar, tårkanalerna är helt enkelt inte klara ännu.

Vikt: 3600 g 
CRL: 36 cm 
Full längd: 51 cm
Såhär känner jag
Nu har vi passerat den stora dagen med beräknat datum och ingen bebis syns till. I veckan har bebis borrat sig neråt och så ont det har gjort. Hoppas verkligen den är fixerad nu och att det inte är långt kvar till bebis vill komma ut. Känner mig färdig med att vara gravid nu! 
Har en tid för igångsättning om 14 dagar men hoppas och tror att bebis kommit ut innan dess. Vill inte ha igångsättning!

Igår spenderade jag dagen med en längre promenad, "storhandling" och att städa hela lägenheten i hopp om att det skulle sätta igång något men det verkade inte ha funkat alls. Nu går man även om letar tecken efter att det skulle kunna vara på gång. Är bara 1 dag över tiden men det känns såååå segt ändå. Kom nu bebis! 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback