Välkommen vecka 36

Mamman
De sista veckorna är viktiga för att samla kraft. Se till att ladda batterierna och inte stressa. Och du som partner gör en god investering i att passa upp ordentligt på kvinnan som ska föda ert barn!
De flesta sparar alla sina föräldradagar till efter födseln. Men det är inte dumt alls att tulla lite på dem dessförinnan. Politiska förslag har också lagts om en extra mamma-månad före förlossningen. I skrivande stund har det dock inte gått igenom. Oavsett så är det viktigt att dra ner på tempot och lyssna på kroppen.


Barnet
I början av denna vecka är fostret 33 veckor gammalt. Om du skulle kunna lägga ditt finger i barnets hand nu så skulle det gripa om det. Nu är tånaglarna så långa att de når ut till tåspetsen. Navelsträngen är ungefär 0,5 meter lång och 1 till 2 centimeter tjock. Det inre trycket i navelsträngen hindrar den från att slå knut på sig själv, och även om den skulle göra det så skulle den snabbt räta ut sig själv. Fostret använder navelsträngen som sin leksak och klämmer på den. Lyckligtvis är inte barnet tillräckligt stark att skada navelsträngen.

Under de senaste veckorna har fostret lagt på sig mycket vikt – mer än 200 gram per vecka!

Nu har babyn utvecklat alla sinnen och upplever starkt miljön runt sig. Att lyssna aktivt efter ljud är ett sätt för babyn att vänja sig vid världen utanför. Det är inte för sent att börja sjunga eller läsa sagor för barnet: det kommer med största sannolikhet att känna igen era röster.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta nivå är nu cirka 32 centimeter.

Vikt: 2500 g 
CRL: 31 cm 
Full längd: 42,5 cm

 


Såhär känner jag
Jag är sååå trött på att vara gravid nu!! Det känns jättejobbigt att inte kunna njuta av att vara gravid eftersom jag egentligen tycker det är supermysigt. Denna graviditet har dessutom bara flygit förbi och jag har knappt hunnit med den, nyss plussa vi, eller var på ultraljud. 
Jag har så ont i fogarna, speciellt den fram, vissa dagar känns det jättebra och då passar jag på att göra något och dagen efter, t.o.m på kvällen/natten så kommer smärtan i fogarna. Har ont när jag vänder mig på nätterna och magen känns supertung. Kan knappt vända sida i sängen, orkar knappt vända runt mig. Halsbränna på nätterna har jag med, hemsk sådan. Har köpt Gaviscon som funkar helt okej som tur är.

Idag är det bara 33 dagar kvar till beräknat och jag hoppas att bebis kommer lite innan eller runt BF. Orkar verkligen inte gå över denna gång. Med Alice gick jag över 12 dagar, det var ett par låånga dagar om jag inte minns helt fel. Det känns dock som det är en evighet kvar till februari och beräknat datum.

Bebis bökar på ordentligt där inne vissa dagar medan andra är lugna. Man känner ofta en hand eller fot, fot framförallt som trycker ut sig. Denna bebis ligger ungefär likadant som Alice låg,med rygg och rumpa åt (min)vänster och fötterna åt höger. Men verkar snurra runt där inne titt som tätt. Dock är huvudet neråt som tur är. :)
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback